A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK NÉHÁNY MONDATBAN:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a BFK Déli Körvasút nevű beruházását, amennyiben az valóban az elővárosi vasúthálózat fejlesztéséről szól - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Újbuda közepén egy transzeurópai teherfolyosót (is) bővítenének a beruházás keretei között, ahelyett, hogy a 2011 óta tervezett V0 teherkörgyűrű megépítésével kivezetnék a tranzit teherforgalmat a fővárosból. A Hamzsabégi sétány mentén fejlesztendő teherfolyosó így a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatása lenne Nyugat-Európa felé. A közel 1 milliárd eurós árat többek között a tehervonatok miatt építendő, extra drága, több emelet magas beton támfal és zajvédő fal: a kilométereken keresztül húzódó csőkígyó indokolja, amely örökre megváltoztatná lakóövezetünk és az egész kerület arculatát. Meggyőződésünk, hogy a beruházásnak ez a része nem indokolt, a 21. században a tranzit teherforgalomnak nincs keresnivalója egy fővárosi, sűrűn lakott területen. A jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Céljainkról, történetünkről és javaslatainkról bővebben a BEMUTATKOZÁSban és az ONLINE PETÍCIÓban olvashatnak. (a jobb oldalon)

2020. szeptember 22., kedd

A POPÉK közleménye a szeptember 21-i lakossági fórumról

 

A POPÉK közleménye a szeptember 21-i lakossági fórumról


Köszönjük mindenkinek, aki eljött hétfő este a Tranzit kávézó teraszára, és amíg bírta, ott is maradt a “lakossági fórum” nevű eseményen! Őszintén sajnáljuk, hogy az esemény jelentős részben propagandaelőadás formáját öltötte, érdemi kommunikáció nélkül. Eredeti tervünk és kérésünk lakossági fórum volt, személyes megjelenéssel és önkormányzati moderálással. Továbbra is célunk azt is megszervezni.

Véleményünk szerint a vírusos járvány nem indokolta a "fórum" ily módon történő megszervezését, a NIF és a BFK (Nyúl Zoltán és Vitézy Dávid), valamint Újbuda Önkormányzata (Bakai-Nagy Zita alpolgármester asszony) képviselői biztonságos távolságot tartva tudtak volna a helyszínen, a nyitott teraszon megjelenni, ahol minden résztvevőt maszk viselésére kértünk. Természetesen megértjük, hogy egy online "fórum", ahol a szervező választhatja meg a hozzászólók személyét, a hozzászólások számát, a PR bemutatók hosszát és egyszerűen lekapcsolhatja a résztvevőt, amikor kedve tartja, jóval egyszerűbb és kezelhetőbb, mint személyesen tapasztalni a helyi lakosság dühét és értetlenségét. 

Egyesületünk részvételi potenciálját jelentősen befolyásolta az, hogy a korlátozott hozzászólási lehetőségről a helyszínen értesültünk. A kellő hosszúságú PR bemutatók és előadások - majdnem másfél órán át hallgathattuk őket, a januári közmeghallgatáshoz hasonlóan - elérték céljukat, a közönség egy része türelmetlen és mérges lett. Tovább növelte a frusztrációt, amikor ezeket az érzéseket beléjük fojtották: egyszerűen lenémítottak minket. Ezek után érthető a résztvevők türelmetlensége és indulatos fellépése: nehéz partnerként viselkedni, ha nem kezelnek partnerként.

A következő tényekre szeretnénk felhívni mindenki figyelmét:

  • A "fórum" nevű esemény egyesületünk kérésére, az Újbudai Önkormányzat közbenjárásával jött létre, illetve valójában nem jött létre, ám a BFK-NIF napokkal előbb úgy vezette be, mint egy általuk nagylelkűen felajánlott és megszervezett eseményt. 
  • Hirdetéseikben egy szóval sem említették az Egyesület szervezésében történő részvételi lehetőséget, aminek pedig nagy jelentősége van, tekintettel arra, hogy az érintett lakók nagy része idős, internetet kevésbé vagy egyáltalán nem használ, ilyen szinten különösen nem, tehát e nélkül részt sem tudott volna venni az eseményen.
  • A "fórum" első 1,5 órája eltelt az unalomig ismert PR bemutatókkal, melyek bár hoztak néhány új információt, továbbra is tele vannak hiányosságokkal, a lényeges dolgok megkerülésével.
  • Az időhúzó, kifárasztó moderációs taktika sikeres volt, a jelen lévő több, mint száz ember közül végül csak hat tudta feltenni a kérdéseit.
  • A NIF-BFK tandem ismételten a kötelező leckét mondták fel, kétségtelenül nagyon profin, nagy kár, hogy a bemutatott terveknek semmi közük a valósághoz. A projektfelelősök meg sem akarták hallani a lakossági észrevételeket, számos kérdésre nem adtak választ.  
  • A lakossági tiltakozás érdemi garanciák hiányában sajnos megalapozott. Az ígéretek és a marketing ehhez kevés. A korábbi kerületi nagyberuházásokból megtanultuk, hogy csak az előre kiharcolt garancia érvényes, utólag már senki nem foglalkozik az anyagi károkkal és a jogsértő helyzettel.
  • Az egyesület civil, amatőr, nem kommunikáció és média szakos, nem PR-szakember, hanem napi 10-12 órát dolgozó vagy - szintén dolgozó - nyugdíjas tagjai álltak szemben két professzionális, rengeteg adófizetői pénzzel kitömött, kellő méretű tanácsadói körrel, PR szakemberekkel rendelkező intézménnyel, azok ifjú titán profitharcosaival. Ilyen körülmények között akkor is nehéz dolgunk lett volna, ha az irányítást nem ragadják magukhoz a vírushelyzetre való átlátszó hivatkozással.

Végezetül: 

A szombati felvonuláson majdnem 300-an voltunk. Megmutattuk, hogy sok ember van, aki kiáll a kezdeményezésünk mellett. Most itt a lehetőség, hogy tevékenyen is részt vegyetek a munkában! Bárkit, aki úgy érzi, tudja segíteni a munkánkat, hozzá tud járulni a kommunikációs technikánk fejlesztéséhez, ötletei, elképzelései vannak és szánna időt a megvalósításukra, úgy érzi hatékonyan részt tud venni a sétányért folytatott küzdelemben, várunk szeretettel. Ne felejtsétek: az ellenfél hatalmas előnnyel indul, főállásban foglalkozhat ezzel, vannak emberei, pénze, eszközei. Saját önkormányzatunkra, akik a szombati szabadtéri, maszkos fáklyás felvonulást ugyancsak a járványhelyzetre hivatkozva mondták le, szintén nem számíthatunk érdemben (a levelüket alább közzétesszük). Eközben mi kevés szabadidőnkből, saját forrásainkból próbálunk egy erőteljes gépezettel szembeszállni - mindannyiunkért, a fáinkért, a parkunkért, egy élhető környezetért, a jövőért.










Nincsenek megjegyzések: