A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK NÉHÁNY MONDATBAN:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a BFK Déli Körvasút nevű beruházását, amennyiben az valóban az elővárosi vasúthálózat fejlesztéséről szól - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Újbuda közepén egy transzeurópai teherfolyosót (is) bővítenének a beruházás keretei között, ahelyett, hogy a 2011 óta tervezett V0 teherkörgyűrű megépítésével kivezetnék a tranzit teherforgalmat a fővárosból. A Hamzsabégi sétány mentén fejlesztendő teherfolyosó így a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatása lenne Nyugat-Európa felé. A közel 1 milliárd eurós árat többek között a tehervonatok miatt építendő, extra drága, több emelet magas beton támfal és zajvédő fal: a kilométereken keresztül húzódó csőkígyó indokolja, amely örökre megváltoztatná lakóövezetünk és az egész kerület arculatát. Meggyőződésünk, hogy a beruházásnak ez a része nem indokolt, a 21. században a tranzit teherforgalomnak nincs keresnivalója egy fővárosi, sűrűn lakott területen. A jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Céljainkról, történetünkről és javaslatainkról bővebben a BEMUTATKOZÁSban és az ONLINE PETÍCIÓban olvashatnak. (a jobb oldalon)

2021. szeptember 6., hétfő

Kinek és miért járt a taps a Levendulás parkban? - Véleményünk az újbudai alpolgármesterek felszólalásairól az élőlánc előtt

Annak mindenképp örömmel tapsoltunk és értékeltük, hogy a tavalyi 0-hoz képest most 3 alpolgármester is megjelent a rendezvényünkön. (Az önkormányzat levelét, amelyben a járványveszélyre hivatkova mondták le a részvételt a tavaly szeptemberi szabadtéri, maszkos fáklyás felvonuláson, ebben a posztban tettük közzé.)

Eléggé visszás és zavarbaejtő volt azonban, amikor megtapsoltatták velünk saját, eddig elért “kimagasló eredményeiket” - holott megmozdulásunk egyik célja éppen az volt, hogy felhívjuk a figyelmüket a velük való elégedetlenségünkre és arra, hogy szerintünk a saját önkormányzatunk is mennyire KEVESET tesz az ügyünkért. (Véleményünket az önkormányzat & BFK & NIF háromoldalú megállapodásáról itt írtuk le februárban.)

Ahogy az önkormányzat képviseletében is elmondták az egyesület segít nekik is napirenden tartani a kérdést. Így elég érdekes volt azt hallani, hogy mi mindent tettek és elértek miközben sok javaslat és vélemény az egyesület hatására került bele azokba a tárgyalásokba, amelyekről kimarad(t). Ezért fordulhatott elő, hogy a POPÉK által igényelt és elindított lakossági fórumot a BFK saját nagylelkűségeként adta el, miközben az önkormányzat kezdeményezte. Vagy hogy a közösségi tervezés kapcsán kiküldött favizsgálóval véletlenül találkoztunk és így derült ki, hogy a védendő fajok és a menthető/átülttehető fák felmérése nem szerepelt a megbízásában.

Nem kellett volna visszaélni a helyzettel és kampánybeszédet mondani a civil rendezvényen. Barabás Richárd inkább segíthetne abban, hogy Karácsony Gergellyel beszélhessünk, aki alibizöld politikai karrieristaként másfél éve hátbaszúrta az újbudaiakat, amikor áldását adta a beruházásra. Aztán ugyanezt tette az önkormányzat is a háromoldalú megállapodással. Ezek a politikusok már korábban becsaptak minket. Miért bízzunk meg bennük?

Úgy tesznek, mintha az ablakcsere ígéretével minden el lenne intézve. Ablakcserével nincs megoldva a probléma. Ez a parasztvakítás kategóriája. Éljünk nyáron zárt ablak mellett, kibámulva a betontámfalra, és várjuk mikor hullik ránk a rezgés terhelés mellett a vakolat??

Akkor mennének el a falig,

  • ha ostromolnák a kormányzatot nagy sajtónyilvánosságot generálva
  • és ha fő érintettként beszállnának a perbe

Pont azt tapsoltatta meg velünk, amivel elégedetlenek vagyunk - épp ezt szerettük volna jelezni feléjük. Inkább a sétányért vért izzadó, ingyen dolgozó civilek érdemelnének tapsot, nem pedig az álomfizetésért hanyagul dolgozó politikusok. Ha már megválasztottuk őket, képviselhetnének minket a saját karrierjük építgetése helyett.

Jól látszottak a leosztott szerepek a már visszalépett Barabás Richárd kényelmesen mondhatta meg az “őszintét”, majd Orosz Anna erre építve világíthatott rá arra, hogy az egyesület és annak munkája nélkül még itt sem tartanánk.

Kényelmes és kockázatmentes állítás, hogy “minél előbb vigyék el a teherforgalmat” és hogy “ha kormányra kerülünk, mindent meg fogunk tenni” - ráadásul akkor már késő lesz. Azt a szerződések ismerete nélkül is lehet tudni, hogy elhibázott a beruházás - ráadásul ezek a szerződések most még nem is léteznek. MOST lehetne még tenni valamit, viszont az idő szorít, a mai hírekből is ez derül ki. 2022-re már tényleg igaz lehet, hogy "nincs esélyünk kihátrálni a kötbér miatt". Most lehetne valamit tenni, most kellene állást foglalni.

Ha komolyan gondolnák, hogy segíteni akarnak, már két éve aktív ellenállást tanúsítanának az újbudaiak érdekében. A legtöbb politikus még mindig nem vallott színt, hogy melletünk és a kerületiek mellett áll-e. Mindig csak mesterkélt, lavírozó válaszokat kapunk. Mindig csak a “meg van kötve a kezünk” kezdetű hárítást skandálják, ahogy azt László Imre, a hárítás nagymestere kezdte el alkalmazni. Mikor lesz tiszta víz a pohárban? Hol volt László Imre a lakossági fórumok idején? Egy rendezvényünkre sem jött el.

Ha az önkormányzat az újbudaiakért végezné a munkáját, akkor nem alakult volna ki ilyen erős civil ellenállás az ügyben. Az önkormányzat és a főváros közönyének nagy szerepe volt abban, hogy megalakult a POPÉK. Ahelyett hogy már rég erdősítés folyna, polgármestereink engedik telepumpálni betonnal a kerületet.

Emelett rendezvényünkön és a kitelepüléseink alkalmával újra és újra szembesülünk vele, hogy mélyen gyökerezik ez a közöny, de ha meg tudjuk szólítani az embereket még mindig rengeteg rácsodálkozást kapunk, hogy nem is tudja az utca embere, hogy mit is jelent ha tapsol a beruházás mostani formájának.

És lehet azt mondani, hogy az emberek nem tájékozódnak, de nekünk az a benyomásunk, hogy amikor elér a frissen ideköltözőkhöz a beruházás terve és rátalálnak az egyesületre akkor nagyon hálásak a tájékoztatásért.




Nincsenek megjegyzések: