A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK NÉHÁNY MONDATBAN:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a BFK Déli Körvasút nevű beruházását, amennyiben az valóban az elővárosi vasúthálózat fejlesztéséről szól - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Újbuda közepén egy transzeurópai teherfolyosót (is) bővítenének a beruházás keretei között, ahelyett, hogy a 2011 óta tervezett V0 teherkörgyűrű megépítésével kivezetnék a tranzit teherforgalmat a fővárosból. A Hamzsabégi sétány mentén fejlesztendő teherfolyosó így a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatása lenne Nyugat-Európa felé. A közel 1 milliárd eurós árat többek között a tehervonatok miatt építendő, extra drága, több emelet magas beton támfal és zajvédő fal: a kilométereken keresztül húzódó csőkígyó indokolja, amely örökre megváltoztatná lakóövezetünk és az egész kerület arculatát. Meggyőződésünk, hogy a beruházásnak ez a része nem indokolt, a 21. században a tranzit teherforgalomnak nincs keresnivalója egy fővárosi, sűrűn lakott területen. A jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Céljainkról, történetünkről és javaslatainkról bővebben a BEMUTATKOZÁSban és az ONLINE PETÍCIÓban olvashatnak. (a jobb oldalon)

2023. július 24., hétfő

Újra veszélyben a Hamzsabégi Sétány!

Mit tehetnek a lakók a vasúti beruházástól fenyegetett élőhelyükért?

Kedves Lakók, akiket érint a Hamzsabégi útra tervezett vágánybővítés!

A Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét a bíróság korábban kétszer is hatályon kívül helyezte és a beruházót új eljárásra kötelezte. Sajnos 2023 június 5. óta már folyik a harmadik engedélyezési eljárás, amely újra veszélybe sodorja a Hamzsabégi út környékének élhetőségét. Fontosabb mint valaha, hogy az érintett lakók hallassák a hangjunkat és megírják saját észrevételeiket a tervezett beruházással kapcsolatban a kormányhatóságnak (mint az előző engedélyeztetés során). Írják le tapasztalaikat a zajjal és a rezgéssel kapcsolatban és aggodalmaikat a vasúti teherszállítás várható jelentős sűrítésével kapcsolatban (ugyanis ez a beruházás nem titkolt folyománya), valamint a várható környezeti károk és az építendő óriás objektumok nyomasztó betonmennyisége és a sok évig elhúzódó nagyépítkezés káros hatásai kapcsán. (Akár a tavaly ugyanoda elküldött levelük tartalmát is újra felhasználhatják.)

Kérjük, minél hamarabb küldjék el levelüket a kormányhatóságnakzoldhatosag@pest.gov.hu címre és a címzettek között a popek.egyesulet@gmail.com is ott legyen. Minél több lakó hallatja a hangját, annál jobban odafigyelnek a beruházás ellentmondásaira.




Hivatkozzanak az ügy az ügy azonosítójára (PE06/KTF/00812/2023) és tárgyára, ami az alábbi:
„Kelenföld és Ferencváros állomások közötti kötött pályás kapcsolatok fejlesztése érdekében háromvágányú kapcsolat és új elővárosi megállók kialakítására vonatkozó, új környezeti hatásvizsgálati eljárás a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet] alapján. (KEO-00812-18-2023)”

Fontos, hogy a levélíró lakcímével is hansúlyozza nekik, hogy a hatásterületen lakik, és közvetlenül érinti az ügy. Kérem, buzdítson más lakókat is arra, hogy ők is írják meg a maguk levelét a maguk esetéről. Ezzel most közvetlenül is segíthetik zöld környezetük és lakásuk védelmét.

Eközben a POPÉK és az Önkormányzat is be fogja adni a maga véleményezését a kormányhatóságnak.

Mi lesz a közmeghallgatással?

Ne feledjük, hogy hivatalos közmeghallgatás nem lesz, egy nemrég hozott törvény miatt. Kérjük, a levelükben mindenképpen jelezzék okvetlen igényüket is egy személyes közmeghallgatás iránt!

Mivel a kormányhivatal egyáltalán nem kíváncsi a sétány környékén élők véleményére, ezért az LMP helyi szervezetével közösen alternatív közmeghallgatást tartunk, ahol mindenki elmondhatja a véleményét, és ezt továbbítani fogjuk a kormányhivatal felé egy külön beadványban. Várjuk az érdeklődőket augusztus 10-én 18 órakor a sétányra, a Levendulás park és a töltés közötti részre!

Facebook esemény linkje:  https://www.facebook.com/events/316866544099112



Nagyon siet, kapkod a beruházó, minden jel arra mutat, hogy újra erővel akarják átnyomni az egészet. 

Szükség van az érintettek hangjára, az élőhelyünk a tét!

Bajtársi üdvözlettel és köszönettel,

Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület

Nincsenek megjegyzések: