A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK NÉHÁNY MONDATBAN:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a BFK Déli Körvasút nevű beruházását, amennyiben az valóban az elővárosi vasúthálózat fejlesztéséről szól - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Újbuda közepén egy transzeurópai teherfolyosót (is) bővítenének a beruházás keretei között, ahelyett, hogy a 2011 óta tervezett V0 teherkörgyűrű megépítésével kivezetnék a tranzit teherforgalmat a fővárosból. A Hamzsabégi sétány mentén fejlesztendő teherfolyosó így a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatása lenne Nyugat-Európa felé. A közel 1 milliárd eurós árat többek között a tehervonatok miatt építendő, extra drága, több emelet magas beton támfal és zajvédő fal: a kilométereken keresztül húzódó csőkígyó indokolja, amely örökre megváltoztatná lakóövezetünk és az egész kerület arculatát. Meggyőződésünk, hogy a beruházásnak ez a része nem indokolt, a 21. században a tranzit teherforgalomnak nincs keresnivalója egy fővárosi, sűrűn lakott területen. A jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Céljainkról, történetünkről és javaslatainkról bővebben a BEMUTATKOZÁSban és az ONLINE PETÍCIÓban olvashatnak. (a jobb oldalon)

2023. január 13., péntek

Szabotálja a kormányhivatal a civilek bírósági keresetét - Déli Körvasút ügye

A kormányhivatal alperes is egyben, mégis nekik kell továbbítani a bíróságra a benyújtott kereseteket. Figyelembe véve az önkormányzat keresetének késve továbbítását, és a civilek keresetének eltüntetését, felmerül a rosszhiszeműség (az alperes szándékos időhúzásának) gyanúja. Olyan, mintha szándékosan ülnének rajta, visszaélve a helyzetükkel. 



A vármegyeiségtől sem lettek rendesebbek... (A kép egy részlete a honlapjukról származik.)

Az Önkormányzat december 8-án, a PoPÉK és a Védegylet december 11-én adta be a keresetet a Déli Körvasút PE-06/KTF/ 19545-99/2022 iktatószámú környezetvédelmi engedélye ellen. A közigazgatási perekre vonatkozó szabályok alapján mindkét kereset a kormányhivatalhoz érkezett be először. Igen, ez az a kormányhivatal, aki kétszer is kiadta már az említett környezetvédelmi engedélyt a projektre, és tavaly már pert vesztett ellenünk. Magyarul, jelenleg ő az alperes. Hozzájuk kell érkeznie először a keresetnek, bármennyire is ellentmondásos ez a szituáció. 

  1. Az Önkormányzat keresete (109.K.704.523/2022) végül jan 9-én megérkezett a bíróságra. Dec. 19-én kellett volna a Pest Vármegyei Kormányhivataltól továbbítani a bíróság felé, de ehelyett csak később, 22-én érkezett be a bíróságra - amikor a bírósági szünet kezdődik és jan. 6-ig tart. Így a benne szereplő azonnali jogvédelem elbírálása is csak ezen a héten kezdődött el. Mintha mérlegen számolták volna ki az időket. 
  2. A Civilek (Popék, védegylet, Kreitler-Sas Máté felperesekkel) keresete a Fővárosi Törvényszéktől kapott információk alapján még mindig nem érkezett meg a bíróságra. Ma ügyvédünk egy tájékoztató levelet küldött a Fővárosi Törvényszéknek, amiben panaszt emelünk az alperesi hatóság ellen. A kormányhivatalnál pedig többször érdeklődtünk a héten, de csak kitérő válaszokat kaptunk a segítőkészség legcsekélyebb jele nélkül.

Még egy fontos információt kaptunk a törvényszéktől:
Versenyt futunk az idővel, hiszen az uniós CEF2 alapra január 22-ig lehet pályázni, és információink szerint a kormányberuházó ide nyújtja be a Déli Körvasút pályázatát több száz milliárd forintnyi támogatásért.




Érdemes megfontolni minden vármegyében.

Nincsenek megjegyzések: