A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK NÉHÁNY MONDATBAN:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a BFK Déli Körvasút nevű beruházását, amennyiben az valóban az elővárosi vasúthálózat fejlesztéséről szól - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Újbuda közepén egy transzeurópai teherfolyosót (is) bővítenének a beruházás keretei között, ahelyett, hogy a 2011 óta tervezett V0 teherkörgyűrű megépítésével kivezetnék a tranzit teherforgalmat a fővárosból. A Hamzsabégi sétány mentén fejlesztendő teherfolyosó így a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatása lenne Nyugat-Európa felé. A közel 1 milliárd eurós árat többek között a tehervonatok miatt építendő, extra drága, több emelet magas beton támfal és zajvédő fal: a kilométereken keresztül húzódó csőkígyó indokolja, amely örökre megváltoztatná lakóövezetünk és az egész kerület arculatát. Meggyőződésünk, hogy a beruházásnak ez a része nem indokolt, a 21. században a tranzit teherforgalomnak nincs keresnivalója egy fővárosi, sűrűn lakott területen. A jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Céljainkról, történetünkről és javaslatainkról bővebben a BEMUTATKOZÁSban és az ONLINE PETÍCIÓban olvashatnak. (a jobb oldalon)

2023. január 6., péntek

Fáklyás felvonulás a Hamzsabégi sétányért, a fakivágások ellen

 ...avagy a fűrészek már a szomszédban zúgnak :(

Fáklyás felvonulást tartunk január 14-én, mert sajnos újra valós esély van arra, hogy elkezdik kivágni a fákat a sétányon.

Bár a vágánybővítés kérdése bizonytalan, hiszen bíróság fog dönteni a sorsáról, a kormány csak január 15-ig szüntette be a fakivágásokat. Erre korábban mi kértük Lázár János miniszter urat, aki a kivitelezőt leállásra kötelezte (az illetékes minisztériummal folynak a tárgyalásaink önkormányzati és civil oldalról).



"Légy te is famentő! Mutassuk meg, hogy mi vagyunk többen! Gyere el a fáklyás felvonulásra, hogy a hatalom kiverje a fejéből azt az őrült tervét, hogy több tíz éves egészséges fákat irtson ki Újbuda szívében!"

Találkozzunk a Bartók Béla út és a Hamzsabégi sétány sarkánál január 14-én, szombaton 17:00 órakor!

17:30-kor indul a fáklyás felvonulás, aminek keretében végigvonulunk a Hamzsabégi úton, egészen a Szerémi sor és a Hamzsabégi út kereszteződéséig.

Facebook-esemény linkje: https://www.facebook.com/events/664139568734924


Az eseményt az LMP szervezi a POPÉK és a Védegylet egyesületek közreműködésével. Reméljük sokan leszünk, a közös ügyre öszpontosítva, félretéve politikai irányultságainkat.

Az előzményekről:

- Erdővédők a Hamzsabégi úton (Kreitler-Sas Máté videója)

Lázár János ígérete és utasítása ellenére folytatódtak a fakivágások (444.hu)

Fakivágás indult meg a Déli Körvasút vonalán, miközben a projekt engedélye újra per alatt áll (Átlátszó.hu)

- Hivatalosan is válaszolt Lázár János Bakos Bernadett országgyűlési képviselőnek az alábbi kérdésre: Leállítja a fakivágást, amíg le nem zárul a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyével kapcsolatos per? A válasz egy kurta "igen" volt. Tehát az a bizonyos miniszteri "igen" válasz a fakivágások felfüggesztéséről a per lezárultáig szól.


Aggasztó, hogy az alvállalkozók nem hallgatnak az EKM miniszterére

Levelünk Lázár Jánosnak 2022. december 22-én:

Tisztelt Miniszter Úr!

Mindenekelőtt köszönjük, hogy intézkedett a Déli Körvasút nyomvonalán folyó fakivágások leállításáról. Kozma Dávid ma továbbította nekünk azt a dokumentumot (lent látható), amiben dec. 20-i dátummal a NIF utasítja V-Hidat és alvállalkozóját a fakivágás azonnali felfüggesztésére. Ennek ellenére mind 20-án, mind 21-én egész nap, mind ma, 22-én teljes erőből folyt a fairtás. Aktivistáink csak a rendőrség segítségével tudtak ma véget vetni az engedély nélküli tevékenységnek, felhasználva a fent említett NIF rendelkezést. Ezen akciónk nélkül az alvállalkozó folytatta volna a tarvágást ki tudja meddig, nem törődve a miniszteri utasítással. A rendőri intézkedésről a média is beszámolt.

Aggasztó, hogy az alvállalkozók nem működnek együtt a beruházóval és a miniszterrel. Köszönjük, ha tisztázza az ügyet a NIF-fel és az alvállalkozó képviselőivel, számon kérve a szabotázs felelőseit, hogy ilyen ne fordulhasson elő még egyszer. Mindnyájunk érdeke ez, hogy egyeztetésünket ne zavarják meg bizalomromboló kihágások, elszabadult hajóágyúk.

Bízva a további segítő együttműködésben, tisztelettel,

Tóth Sándor Péter        PoPÉK


Egyesületünk korábbi írásai a témában:

Újra per alatt a Déli Körvasút, vágják a fákat - Karácsony Gergely miért hallgat?

Déli Körvasút - perek és lemondások

Újabb közmeghallgatás, újabb színjáték a Déli Körvasút ügyében

Mire kellene figyelni a Déli Körvasút új engedélykérelmének beadása előtt? - a POPÉK közleménye

A Főváros sürgeti a V0 megvalósulását és a Déli Körvasút felülvizsgálatát

Megállók a Déli Körvasúton - kérdések a kapacitásról

Így indokolja a bíróság a Déli Körvasút engedélyének érvénytelenségét

Megsemmisítette a bíróság a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét

A V0 hatása a Déli Körvasútra - mi változhat?


Nincsenek megjegyzések: