A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK NÉHÁNY MONDATBAN:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a BFK Déli Körvasút nevű beruházását, amennyiben az valóban az elővárosi vasúthálózat fejlesztéséről szól - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Újbuda közepén egy transzeurópai teherfolyosót (is) bővítenének a beruházás keretei között, ahelyett, hogy a 2011 óta tervezett V0 teherkörgyűrű megépítésével kivezetnék a tranzit teherforgalmat a fővárosból. A Hamzsabégi sétány mentén fejlesztendő teherfolyosó így a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatása lenne Nyugat-Európa felé. A közel 1 milliárd eurós árat többek között a tehervonatok miatt építendő, extra drága, több emelet magas beton támfal és zajvédő fal: a kilométereken keresztül húzódó csőkígyó indokolja, amely örökre megváltoztatná lakóövezetünk és az egész kerület arculatát. Meggyőződésünk, hogy a beruházásnak ez a része nem indokolt, a 21. században a tranzit teherforgalomnak nincs keresnivalója egy fővárosi, sűrűn lakott területen. A jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Céljainkról, történetünkről és javaslatainkról bővebben a BEMUTATKOZÁSban és az ONLINE PETÍCIÓban olvashatnak. (a jobb oldalon)

2024. április 12., péntek

A POPÉK elnökségének megújítása

Kedves Lakók, Támogatók, Civil társak!

Szeretném megerősíteni, hogy lemondok a POPÉK elnökségében betöltött tisztségemről. Két elnöktársam is ugyanezt fogja tenni. Elsősorban egészségügyi és családi okokból mondok le, de ez az egész kérdés persze sokkal összetettebb. Már tavaly jeleztem ezen szándékomat, de a sétány ügye és a felgyorsulva érkező fejlemények mindig visszarántottak. Tovább már nem húzhatom a dolgot, mert már fel akar őrölni. Lépni kell, és nektek is lépnetek kell.

Először is sajnálom, hogy bár megnyertük a pereket, végül mégsem tudtuk a fákat megmenteni. Az ellenfél nem tartja be a játékszabályokat, és észrevehetőbb következmények nélkül tudja végezni tevékenységét illegálisan úgy, hogy nincs egy hatóság, aki lefogná a kezüket, hogy "Te meg mit csinálsz itt?" Ez sokat elárul az ország állapotáról. A jogállamnak már csak a kifényezett roncsai maradtak meg, de még mindig van némi remény és mozgástér.

Sajnálom azt is, hogy nem sikerült több önkéntest hadrendbe állítani, hogy kiegyenlítettebb legyen a terhelés. Ez az én felelősségem is, túl sokat vállaltam egyedül és elhanyagoltam a tanítványozást. Ebből tanulnunk kell! Fontos tudnotok, hogy a POPÉK emberfeletti munkát végez (ingyen) maroknyi aktív tagságával, de ez nem maradhat így sokáig, mert belegebedünk. Önkéntesekre van szükségünk, aktív segítőkre. 

Kár lenne az egyesületért, mert

- egyedül nem lehet érvényesülni a lakossági érdekvédelemben, csak hivatalos keretek között, jogi személyként. Ennek legjobb formája az egyesület.

- A POPÉK-ot piszok nehéz volt létrehozni és bejegyeztetni a mindenbe belekötő hatóságoknál. Ezt az utat mi már kitapostuk nektek.

- A POPÉK-nak - bár csak pár éve létezik - van egy komoly sikertörténete, vívmányai, kialakult közössége, kapcsolatrendszere, bejáratott ügyintézési folyamatai. Ezeket érdemes tovább építeni, mert még van bőven feladat, és nemcsak a Hamzsabégi ügy vár megoldásra a kerületben. 

Mindez viszont a lakosságon múlik. Ha nem fogtok össze és csak sodródtok az árral, akkor mindenből kiforgat titeket a gátlástalan nagyvállakozók hada és a korrupt hatalom. Ha meg akarjuk állítani ezt a romlást (legalább lokálisan), akkor bele kell fektetni az önkéntes, szervezett munkánkat. Harcoljatok a környezetetek és lakhelyetek élhetőségéért, harcoljatok az életetekért!

A legsürgetőbb teendő, hogy három új elnököt válasszunk (két jelölt már van). Lehet, hogy a titkárság megújítására is szükség lesz, de új, aktív önkéntesekre mindenképp. Jó dolog csetelni és kommentelni, de ha el is akarunk érni valamit, akkor ki kell szakítani az időnkből, felállni a fotelből és átrendezni prioritásainkat, beletenni a munkánkat. Május végén lesz a kötelezően megtartandó POPÉK közgyűlés (részletek később), ahol dönteni kell az elnökök személyéről és úgy egyáltalán a jövőről. Kedves Lakók, meghívlak titeket, legyetek a részesei! Előtte azonban szervezkednetek kell, beszéljetek egymással, legyenek találkozók, hogy megtalálhassátok a szerepeiteket. Hívjatok meg engem is, szívesen segítek május végéig, addig úgyis hivatalban leszek még! Utána azonban nagyon a háttérbe kell vonulnom.

A margóra írom csak, hogy mióta kivágták a fákat eltolódott a fókusz olyan témákra is, amit már nem nekem kellene képviselni (ilyen például az átjárók ügye). Van továbbá pár ember, akikkel szemben néha keményebb hangnemet használtam. Függetlenül attól, hogy ezt mennyire éreztem jogosnak (tévedhetek is), bocsánatot kérek tőlük.

Köszönök minden támogató hozzáállást, amit megtapasztalhattam tőletek 2019 óta. Köszönöm elnöktársaim munkáját és a Védegylet bajtársias segítségét. Köszönöm a döntéshozóktól, politikusoktól kapott lehetőségeket és minden önkormányzati anyagi segítséget a perköltségekre. Köszönöm Istennek úgy az egészet!

Szeretettel, 

Tóth Sándor Péter, POPÉK

+36 20 562 5802



2024. április 8., hétfő

A Sétány bejárása az ÉKM delegációjával - 2024. április 2.

Miután - a márciusi demonstráció eredményeként - az elmúlt hetekben a POPÉK és a Védegylet képviselői két alkalommal egyeztettek Lázár János építési és közlekedési miniszterrel és munkatársaival az ÉKM-ben, április 2-án bejárást is tartottunk velük a Hamzsbégi sétányon és a környező, a Déli körvasút beruházásban érintett utcákban. 

A kép alatt a bejárásról szóló részletes beszámolónkat, valamint a múlt heti egyeztetés összefoglalóját olvashatják.

Forrás: Lázár János hivatalos Facebook-oldala

Egy időpontegyeztetési probléma miatt az egyesület részéről csak ketten tudtunk megjelenni, emiatt két helyi lakos és a Védegylet tagjai sajnos nem tudtak velünk tartani, de így is eredményes volt a találkozó.

Az egyik résztvevőnk ment a delegáció elé a Szerémi sorhoz. A séta elején miniszter úr meg tudta nézni az Erőmű utca sarkán álló ház repedéseit és elmozdulásait. A POPÉK-fánál (Fehérvári út - Hamzsabégi sétány sarján álló fenyő) meggyőződhetett a helyi lakosok összefogásáról. 

A Fadrusz utcánál megnyitott átjárónál a munkatársaival meghallgatták az ottani zajt. Az átjárók kapcsán elmondták, hogy azok sorsa továbbra is Újbuda Önkormányzata előtt fekvő kérdés, mert a szabályozási terv részei. Mivel nehézgépjárművel járható átjárót építettek a Fadrusz utca és a Mohai út között, felmerült, hogy ezek a mélyépítés anyagszállításait szolgálják. Miniszter úrnak átadtuk a múlt heti találkozónk összefoglalóját - e szerint megfelelően tervezett zajvédelem esetén itt semmilyen mélyépítésre se lenne szükség. Megerősítették, hogy a lakók azon félelme alaptalan, hogy az átjárókban közutat építenének.

A másik résztvevőnk a Levendulás parknál tudott csatlakozni. Miniszter úr ekkor értesült róla, hogy az előző heti egyeztetésen a tervezők csak tervezői jogosultsággal rendelkező mérnök számára kívánják alátámasztani az álláspontjaikat. Ennek kapcsán magyarázatot várt a munkatársaitól, és azt mondta, ha kell, újratervezteti az egész beruházást. Ezt mi üdvözölni tudjuk, mert a mellékletben és korábbi bejegyzéseinkben is leírtuk, nem a vasút kapacitásbővítésével van problémánk – és nem ez ütközik jogszabályokba –, hanem annak a műszaki sajátosságai bírósági ítéletekkel alátámaszthatóan nem megfelelőek.

A Bartók Béla út felé sétálva együtt megnéztük a Mandarinkert lakópark problémáit és a játszótér/sportpálya természetközelibb elhelyezési lehetőségeit

A Bartók Béla útnál említettük, hogy továbbhaladva már térszintben haladó vasutat látnánk, ami burkolt (műgyantával rezgésszigetelt) pálya esetén a katasztrófavédelemnek felhajtási lehetőséget biztosít esetlegesen balesetes vonat mentése, oltása vagy kárelhárítása céljából. Egy mérnök kolléga meghallgatta az érveinket, és ígéretet tett, hogy megvizsgálják alternatívaként. Más kollégák azt mondták, hogy szabványok szerint tervezték a rezgésvédelmet és a zajkibocsátás-csillapítást, tehát a tervekben láthatók adott lehetőséget jelentenek. Miniszter úr nem állított prekoncepciót, így a pálya zaj- és rezgésvédelme tekintetében is teljes tervfelülvizsgálat mellett foglalt állást, és erre utasította a munkatársait.

A Sárbogárdi úton jöttünk vissza, ahol Lázár miniszter úr szörnyülködött a zöldövezeti házak tehervasúti folyosóhoz való közelségén. Egyetértett velünk a hőszigethatás problémája kapcsán. Úgy foglalt állást, hogy megoldásra törekszik, nem önmegvalósításra, és mint önkormányzati dolgozói és polgármesteri múlttal rendelkező vezető, tudatában van, hogy ezt csak egyeztetésekkel lehet elérni. Egy munkatársa mondta, hogy ezek az egyeztetések a BFK-s időkben elmaradtak, most igyekeznek ezeket pótolni. A Dombóvári útnál a vasútra néző társasházakat és BME-s kollégiumot is megnézték a delegációtagok.

Miniszter úr beszélt a dilemmáiról is. Szerinte élhető környezet nélkül ez az ország nem működik. Közben muszáj az ipar fejlődésének is teret adnia, mert egy autóipari munkás 800 ezer Ft-ot meg tud keresni egy hónapban. Az autóipar pedig igényli a szállítást a Dunán át. Itt ellentmondás van, és meg kell találni az elfogadható kompromisszumos megoldást.

Közben egy kerttervező munkatárssal is beszélhettünk, aki azt mondta, hogy jó módszerük van arra, hogy zöldfallal tüntessenek el betontámfalat. Azt tudtuk reagálni, hogy törekvésünk szerint megmaradnak a meglévő rézsüsíkok, és a zöldfal MÁV-karbantartása nagyon bajos lenne. Így inkább a faültetés és a park fenntartható fejlesztése kapcsán szeretnénk vele együttműködni.


Összességében azt láttuk, hogy Miniszter úr igényli a konzultációt. A kritikákat elfogadta, és ami feladattal jár, azt rögtön továbbította a munkatársainak. A levelünket örömmel fogadta, és átadott példányokat a munkatársainak. Evidens volt, hogy a beruházást kell jogszerűvé és élhető környezetbe illeszthetővé tenni.

Megfogadta azt a kérésünket is, hogy a V0 dunai szakaszának az előkészítését fel kell gyorsítani. Egyben örömét fejezte ki, hogy a V0 tervezőcsapatával a múlt héten tartott megbeszélésünk eredményes volt, és kihangsúlyozta, hogy annál már nem akarják elkövetni ugyanazokat a hibákat, mint amik itt, a budapesti Déli Körvasútnál megtörténtek.

Olyan különlegesség nem került szóba, amiről korábban nem beszéltünk volna. Ami fölmerült, abban Miniszter úr meglátta a keresendő megoldást, és kompromisszumkészséget mutatott.
A korábbi BFK/NIF-kommunikáció miatt megkértük Miniszter urat, hangsúlyozza ki, hogy nem vagyunk vasútellenesek. Azt mondta, hogy mi "életpártiak" vagyunk, illetve "élhető környezetpártiak". Ezt megosztotta a Facebook-oldalán, amit nem sokkal később lehozott az mno.hu.

 

2024. március 20., szerda

A Hamzsabégi sétányt végleg megcsonkították - Köszönjük, Vitézy Dávid, V-Híd & társaik!

Miután Lázár János biztosította a civileket, hogy a március 21-ei egyeztetés előtt már nem történik további rombolás, ma, 2024. március 20-án, a találkozó előtt 1 nappal, a költési időszakra tekintet nélkül (az V. kerületi jegyző és a Duna-Ipoly Nemzeti Park engedélyével!) a V-Híd munkásai tarra vágták az egész felvonulási területet - az összes 50-70 éves, egészséges, dús lombú fát, amelyek életéért eddig küzdöttünk. Vitézy Dávid megalomán tervének legszörnyűbb, visszafordíthatatlan károkkal járó része megvalósult.

Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselőnk, a Lokálpatrióta, a VEKE és a Szabad Európa dokumentálták a mai nap eseményeit - köszönjük nekik.

A lakóknak pedig üzenjük, hogy ugyan a mai nap döbbenetes tarolása után még mi sem tértünk magunkhoz, nem adjuk fel - és ők se tegyék! A beruházás ügyében indított jogi eljárásaink tovább folynak, és a hamarosan induló kártérítési per köré szerveződött polgári jogi társaság is számíthat rá, hogy ügyvédünk segítségével végigvisszük az ügyet.





2024. március 10., vasárnap

Demonstráció az ÉKM előtt (2024.03.04.) - Lázár Jánosnak átadott petíciónk

2024. március 4-én, hétfőn reggel a POPÉK és a Déli Körvasút nevű beruházásban érintett XI. kerületi lakosság képviseleti demonstrációt tartott az Építési és Közlekedési Minisztérium épülete előtt. A tüntetés során személyesen Lázár Jánosnak adtuk át petíciónkat, melynek szövegét alább olvashatják. Illetve meghívást kaptunk egy személyes egyeztetésre, melynek időpontja már többször megváltozott, de egyesületünk támogatóinkkal közösen készül rá. Amint újabb megosztható információk birtokába jutunk megosztjuk.



A demonstráció célja az volt, hogy felhívjuk Lázár János figyelmét egy korábban tett ígéretére, miszerint "a helyi közösség ellenében semmiféle építkezés nem lesz (...) az ország 93.000 négyzetkilométerén", és arra, hogy még időben állítsák meg az értelmetlen és visszafordíthatatlan  környezetrombolást, amire a beruházó a következő hetekben készül, és végre szóba álljanak a helyiekkel, valódi társadalmi egyeztetés keretei között.  

A Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét már kétszer megsemmisítette a bíróság, a jelenlegi, harmadik engedély is per alatt áll. A lakosság 2019 óta tiltakozik. Ennek ellenére hetek óta zajlanak a munkálatok, most már hétvégén, éjszaka is hangosan, a lakók nyugalmát zavarva. A park egy részét a XI. kerületi önkormányzat engedélye nélkül elkordonozták, a vasúti töltést tarra vágták, ezzel visszafordíthatatlan károkat okozva.

Tudosítások a demonstrációról:



Építési és Közlekedési Minisztérium                  

1054 Budapest, Alkotmány utca 5.                                

Tárgy: Petíció – Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (POPÉK)

 

Dr. Lázár János Miniszter Úr

részére

 

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Köszönettel vettük a POPÉK Egyesület által az Önnek írott levélre kapott, január végi választ, amelyet Ágh Péter államtitkár úr írt alá. Elkeseredve láttuk, hogy ismét általánosságokat tartalmazott a válasz, nem vette tekintetbe az adatokkal alátámasztott aggályainkat. Ágh Péter államtitkár úr levelének minden állítását tényekkel tudjuk cáfolni. Államtitkár úr is rögtön belátná állításainak valótlanságát, ha a rendre megsemmisített környezetvédelmi engedélyek bírósági iratait ismerné.

Hangsúlyozzuk, hogy a beruházásnak NINCS végleges környezetvédelmi engedélye! Az engedély elbírálása jelenleg több bíróság előtt folyik (Fővárosi Törvényszék, Kúria, Alkotmánybíróság).

A végleges engedélyek hiányán, a területfoglalások szabálytalanságain, a MÁV területén véghezvitt, jogellenes környezeti pusztításon az érintett lakosság nem tud napirendre térni. Érthetetlen, hogy a döntéshozói akarat miért tervezi erővel tönkretenni Dél-Budát, és ezzel az itteni lakosság életkörülményeit elviselhetetlenné tenni, egészségét veszélybe sodorni? A döntéshozói akarat miért nem látja be, hogy a 3., ill. 4. vágányon dübörgő, napi több száz, egyenként több tízezer tonna tömegű tehervonatot az ablakainktól 30-40 méterre elvezetni kimondottan lakosság-ellenes! És mindez a zaj- és rezgés megengedett határértékeit jóval meghaladó mértékben! Ha megsemmisítik az engedélyt harmadszorra is, ki téríti meg a jogellenes károkozást?

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy Budapest világvárosi presztízse is kárát látja a város közepére ráéresztett nagy tömegű teherforgalomnak!

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a lakosságnak semmilyen hivatalos információ nem áll rendelkezésére arról, hogy milyen ütemezésben, milyen tevékenységek fognak megvalósulni. A horribilis összeget felemésztő beruházásról a környék többezer főnyi lakossága semmilyen tájékoztatást nem kap. Ellentmondó hírek terjednek. Gyanítjuk, hogy a beruházó ÉKM azért kerüli a tájékoztatást, mert eleve jogellenes a beruházás, és a Déli Körvasút tervezése sincs készen.

Továbbra is a vasútvonal korszerűsítése mellett vagyunk, de rendíthetetlenül azt kérjük, hogy a 3. és 4. vágányt ne építsék meg!

Tisztelt Miniszter Urat itt kell ismét emlékeztetnünk – korábban még reményt keltő - ígéretére, amikor 2023 tavaszán Egerben kijelentette, hogy

«a helyi közösség ellenében semmiféle építkezés nem lesz [...] az ország

93 ezer négyzetkilométerén ».

Nem utolsó sorban még arra is emlékezetetnünk kell, hogy hatályos törvény változatlanul tartalmazza a V0 megvalósítását[1], és kormányhatározat írja elő[2] a lakott területektől távol eső V0 megépítését a teljes teherforgalom elvezetése érdekében. Miért húzódik 11 éve a V0 megvalósítása? A Déli Körvasútra szánt csillagászati összeget inkább az észszerű, XXI. századi megoldásra kellene fordítani.

Több (fél)hivatalos információ szerint a V0 megépítéséig csak átmeneti megoldást jelentene a teherforgalom elvezetésére a Déli Körvasút. Elképesztőnek tartjuk, hogy több 100 milliárd forintot fordítana a kormány olyan - 6-7 évig tartó -, keservesen megvalósuló, átmeneti megoldásra, amelynek a környezetre és az emberek egészségére gyakorolt káros hatása visszafordíthatatlan és végleges lenne.

A Déli Körvasút kivitelezésének hosszú évei alatt valamely irányban el kell majd vezetni a személy- és teherforgalmat (hiszen már most is komoly forgalomkorlátozásokat kénytelenek bevezetni, és köztudomású, hogy nem a pályakarbantartások miatt, mint ahogy hirdetik). A MÁV bizonyára nem fogja megvárni a hosszú éveket felemésztő építkezést - vannak ezek szerint alternatív megoldások.

Kérjük Tisztelt Miniszter Urat, szíveskedjen tájékoztatást adni, és lakossági fórumot tartani a Déli Körvasút megvalósításában érintett környéken élők számára. Mi is megérdemeljük a pontos és hivatalos tájékoztatást.

Tisztelt Miniszter Úr, talán azt is megérdemeljük - mint a vasútvonal bővítésével érintett, mintegy 6-8 ezernyi magyarországi helyi közösség -, hogy az egész ország színe előtt tett, nagy horderejű miniszteri ígéretét velünk szemben is megtartsa. Köszönjük megértését!

Budapest, 2024. február 28.

Tisztelettel, és köszönettel, mielőbbi válaszát várva:

 

                                                                           Tóth Sándor Péter

POPÉK Elnökségi tag

Melléklet:

A kiviteli terveket még lehet módosítani, ahogy teszik ezt jelenleg is a vasúti megállók terveztetése kapcsán. Ez az utolsó esély, hogy megelőzzük, hogy véglegesen tönkretegyék Budapest belsejét, és fölösleges százmilliárdokat költsenek egy hibás tervre.

Amit szakmai meglátásunk szerint még tenni lehetne és kellene:

- kitérőkapcsolatokat tervezni,

- központi forgalomirányítást létesíteni,

- elhagyni azokat az elemeket, amelyek fölöslegesek, mint a harmadik-negyedik vágányok, mint a

- plusz hidak,  támfalak, zajcsillapító csőkígyó elhagyása,

- sínek alatti átjárók elhagyása, ezekre valós igény nincs, a szlömösödést viszont segítik,

- nekifogni végre a V0 megépítésének, ami 11 éve húzódik.

Íme a Déli Körvasút megvalósíthatósági tanulmányának forgalmi ábrája. Látható a kaotikus forgalomszervezés:

 

image.png



[1] A Magyarország és egyes kiemelt térségeinek fejlesztéséről szóló 1998. évi CXXXXI. tv.

[2] 45/2013.(III:29.) ME sz. határozat




2024. február 25., vasárnap

Már több mint 100 tagja van a pertársaságnak! Információk & további csatlakozási lehetőség

Nagyon köszönjük annak a több mint 100 tulajdonosnak és bérlőnek, akik az elmúlt napokban csatlakoztak a pertársasághoz, valamint mindenkinek, aki a vasútbővítést a jelenlegi tervek szerint (!) ellenzők tiltakozó listáját aláírta!

A segítségükkel sikerült tömeget demonstrálnunk a pert megelőző ideiglenes intézkedési kérelemhez, melyet a további fakivágások megakadályozása érdekében február 22-én beadtunk.


Hogy a tagok számára követhetőek legyenek a további lépések, és mivel szerencsére még többen szeretnének csatlakozni a társasághoz, az alábbiakban még egyszer részletesen leírjuk a kártérítési per várható lépcsőit és lehetséges kimeneteleit. Aki szeretné megismeni a polgári jogi társasági szerződést, írjon nekünk a popek.egyesulet@gmail.com e-mail címre!
A tagoknak hamarosan az ingatlanok értékvesztésének megbecsléséhez is küldünk támpontokat.

 


Összefoglaló tájékoztató a Polgári jogi társaság (Pjt) alakításával kapcsolatban 

Polgári jogi társaságot alakítunk, amiben vállaljuk, hogy közös célunk érdekében a Kelenföld-Ferencváros vasútbővítéssel okozott károk megelőzésében, ill. megtéríttetésében együttműködünk.

A társaság tagjai a vasútbővítéssel érintett ingatlanok[1] tulajdonosai, vagy használói (pl. bérlők).

Az együttműködés elsődlegesen a bírói út vállalásával, a kártérítési per során valósul meg.

A Pjt szerződést február 20-áig több mint 100-an írták alá, és a bírósági beadványhoz csatoltuk. Csatlakozásra még a kártérítési per benyújtása előtt lesz lehetőség, az időpontot időben megírjuk.

A bírói út 3 lépcsője

1.      Pert megelőző ideiglenes intézkedés kérése a további fakivágások megakadályozásában. A kérelmet február 22-én beadtuk. Kértük, hogy a Hamzsabégi út szakaszán a vasúti töltés mentén, a Hamzsabégi park területén lévő fák, cserjék irtását a bíróság tiltsa meg.

 

2.      Perindítás keresettelamennyiben a pert megelőzően a bíróság nem intézkedik, akkor a felperesek (a társaság 3 tagja és a POPÉK) kérik a bíróságtól a fenyegető kárveszélytől való eltiltást az egész beruházással szemben. A keresetet a bíróság által előírt határidőben kell benyújtani (1-1.5 hónap). Ebben arra kérjük a bíróságot, hogy a fenyegető kárveszély megszüntetése érdekében soron kívül, ideiglenes intézkedéssel

·        a beruházót tiltsa el a további környezeti károkozástól, Hamzsabégi park bármilyen további károsításától. A perben a „Hamzsabégi park” alatt a vasúti pálya mentén a Budafoki útig terjedő parkos területet értjük, a Hamzsabégi utat is beleértve.

Az immár mintegy 100 fős Pjt demonstrálja a per támogatását, és jelzi a tagok kártérítési igényét.

3.      Kártérítési per: a károk megtérítésére per indítása a beruházás korai szakaszában 3 tag részvételével és megjelölt kárigényével, amennyiben az első per, azaz a beruházó eltiltása a vágánybővítéssel keletkező további környezeti károkozástól nem, vagy csak részben sikeres.

Az elkészült ingatlanszakértői vizsgálat alapján felbecsüli mindenki az ingatlana értékvesztését. A kár azonos az ingatlan értékvesztésével, forintban meghatározva. A beruházás okozta kár az ingatlanokban bekövetkezett értékvesztés, amely a szakértői vizsgálat alapján - átlagosan 24.7 %.

A vizsgálati anyag mintaként bemutat 12 ingatlant a vasúti pálya mindkét oldaláról, és azok jelenlegi értékét, és értékvesztését. E mintát alapul véve a társaság tagjai maguk becsülik meg a reális kárigényüket forintban meghatározva, amelyet a szerződés mellékletéhez csatolva a keresettel együtt benyújtunk a bíróságnak.

Pernyertesség esetén valamennyi (várhatóan 150 fő) társasági tag kárának megtérítése a három személy részére megítélt kártérítés összegéhez igazodóan, peren kívül történik: a POPÉK ügyvédi és szakértői segítséggel peren kívüli megegyezést kezdeményez a beruházóval és a kivitelezővel szemben a tagok kárának behajtása érdekében. Az ügyvédi gyakorlat szerint nagy eséllyel megegyezésre lehet számítani, hiszen az alperes érdeke is, hogy elkerülje a tagok által indított, egyenkénti pereskedést, amely a már megnyert per alapján számukra vesztést ígér. Ily módon a tagok pereskedés és a velejáró perköltség megfizetése nélkül hozzájuthatnak a többmilliós kárukhoz.

Pervesztés esetén a kártérítési per költségeit minden tag - a társaság döntése szerint - egységesen, ill. arányosan - megfizeti. A hozzávetőlegesen 4-5 milliós perköltséggel kalkulálva 100 fő esetén az egy főre eső összeg 40-50 ezer Ft, ami a POPÉK által kifizetett szakértői díj és ügyvédi költség levonásával csökkenhet akár 20-30 ezer forintra. Minél többen vagyunk, annál kisebb az összeg.

Várható perköltségekszakértői és ügyvédi költség, valamint a 3 felperes kára szerinti 6%-os illeték.

A kárt az ingatlan %-os értékvesztése alapján kell kiszámolni Ft-ban, ami a szakértői anyag alapján jelenleg átlagosan 24.7%. Az illeték 6%-ának számítása: ha pl. a kár 10 m Ft.-, az illeték 600 e Ft.-



[1] érintett ingatlanok:a vasúti pálya mentén a Hamzsabégi park, Sárbogárdi-, Dombóvári-, és a teljes Hamzsabégi út mentén a Budafoki útig 200 m-en-belüli-, az építkezést kiszolgáló utak közelében 300 m-en belüli ingatlanok. 

 





2024. február 12., hétfő

Újabb demonstráció az élhető környezetért és a fenntartható vasútért febr 17-én, 15 órakor a Hamzsa futókörnél!

Múlt szombaton is megmutattuk a közösség erejét. Úgy döntöttük újra és újra látszódnunk kell, segítsetek ebben újra és újra! Helyszín időpont azonos a múltkorival. (02.17, 15h, Hamzsa futókör).

A Facebook esemény linkje: https://www.facebook.com/events/7325709387508268

Ahogy az várható volt a töltés utána park többi részét is kezelésük akarják vonni. Kedden a kordon telepítését megállítottuk, de szükség van minden szemre. Február 13-án feljelentést is tettünk, mert a kivitelező a sétány területére kezdte tolni a kordonokat, holott az önkormányzat határozottan jelezte, hogy ehhez nem járul hozzá. A feljelentés szövege itt olvasható: Feljelentés_20240213_185359

- Kérjétek a popek.egyesulet@gmail.com-on a felvételeteket a riadólánc csoportba.

- Szintén ezen az email címen keresztül tudtok további információkat szerezni a kártérítési perekről, és hogy hogyan tudtok csatlakozni a perhez

Szombaton (febr. 17.) is adunk tájékoztatást, illetve az eseménynél is megosztjuk a lényegi információkat.

Védjük az értékeinket amíg lehet!

Terjesszétek az esemény hírét és a fejleményeket is! Mutassuk meg a közösség erejét, hívjuk fel az önkormányzat, a képviselőink figyelmét, hogy most van az utolsó pillanat, amikor egyértelműen kiállhatnak mellettünk, értünk a választóik érdekeiért!

Mi történt múlt szombaton?

Február 10-én délután 3-kor demonstrációt tartott a POPÉK Egyesület és a helyi lakókat tömörítő Hamzsabégi Riadólánc a Hamzsabégi sétányon, a Budafoki út és Bartók Béla út között. Köszönjük minden résztvevőnek és támogatónak! Őrizzük a lángot és osszátok meg további harcostársakkal, hogy minél többen hallják meg a történetünket! 

A demonstráció célja ismét, hogy a „Déli Körvasút II.” (Budapest-Kelenföld–Ferencváros vasútvonal kapacitásbővítése) beruházás olyan tervek alapján valósuljon meg, amelyek nem vágják ketté Európát a több mint 5 évig húzódó építkezés alatt, utas- és helyilakó-barát megoldást nyújtanak, a végeredmény egy klímabarát menetrend a vasúton és megmaradó fák a parkban.

Miért kell még most is  demonstrálni?

Jelenleg gőzerővel folyik a munka a paragrafusok mögött is, mert a civilek összesen hat bírósági beadvánnyal éltek az élhető környezetért. A helyszínen ennek ellenére körbekordonozták a vasúti töltést, és olyan fákat vágtak ki, amelyek megfelelő MÁV-karbantartás esetén ugyan eleve nem nőhettek volna ki, de nem is fenyegették a vasútbiztonságot, tehát a kivágásuk engedélyköteles lett volna. Olyan jogellenes lépéseket tesz a beruházó minisztérium (az ÉKM), amelyeket a hatóságok nem kérnek számon. Már beruházás ötletgazdája és a tervek megrendeléséért felelős Vitézy Dávid is azt nyilatkozta egy podcastban, hogy a bírósági ítéleteket meg kell várni a kivitelezés megkezdése előtt – politikus nyilatkozata mögött természetesen mindig látni szükséges a politikai szándékot.

Hogyan lehet elérni, hogy a vasúti menetrend kínálati legyen, és sétány is zöld maradjon?

Alapvető probléma, hogy a forgalmi tervhez a megvalósíthatósági tanulmány (MT) készítői önigazolásgyártás érdekében nem publikáltak zavarérzékenység-vizsgálatot. Ennek a várható rossz eredménye több fórumon is elhangzott, így gyakorlati viszonyok között fenntarthatatlan az MT-ben tervezett menetrend, a valós kapacitásbővítés ettől jelentősen elmarad. Ezt az MT gazdasági fejezetével lehetne cáfolni, amit volt NIF az infotörvényre hivatkozva nem tett köznyilvánossá. Jelentősen kisebb haszonért kevésbé éri meg drága beton- és acélműtárgyakat építeni. Ezek építési módszerét köznyilvános tervek hiányában a volt BFK bemutatója alapján ismerhetjük. Ismert kapacitáselosztási gyakorlat, hogy zavar esetén nem a jobban fizető tehervonatokat mondják le, hanem a személyszállítókat (azon belül is az elővárosiakat). Ez alátámasztható a MÁV-Start Zrt.-től kapott adatszolgáltatással. Így a gyakorlati kapacitáselosztást nézve ez a beruházás a tehervonatokról szól, holott a fuvarozóknak se ez a megoldás az érdekük (indoklást ld. lejjebb). A kínálati menetrendnek létezik szakmai definíciója (ld. pl. Wikipédián). Alapvetően mi az EU Fehér Könyve közlekedéssel kapcsolatos klímacéljai szerint értelmezzük, melyek szerint 2030-ig minden ágazatban 2-szeresére kell növelni a kílmabarát közlekedés (benne: a vasút) kapacitását. A hazai vasúton teherszállítás és a távolsági személyszállítás (benne: a nemzetközi) terén ez jó célnak tekinthető. Budapest elővárosi közlekedésében viszont Érden és Monoron reggelente utaslemaradás jellemző, ezért autózással versenyképes zsúfoltságkezelés ennél is nagyobb kínálatbővítéssel lehetséges. Erre a „Déli Körvasút II.” (ami Érd és Monor viszonylatában pont nem lenne „körvasút”, inkább átmérő) a 3 és szakaszosan 4 vágánnyal viszont akkor se lenne alkalmas, ha sikerülne zavarmentesen leközlekedtetni az MT szerinti vonatokat:

- Egyre többen figyelnek fel a Déli Körvasút ellentmondásaira

- Tényleg zöld a Déli Körvasút?

Az MT általánosan számol 2-szeres mennyiségű vonattal a 1,5-szeresére bővülő pályán (a mai 8 helyett 16 vonatpár/órával). Ezen belül az elővárosi motorkocsik számát növelnék jobban – amivel önmagában egyetértünk –, de a másik két ágazat nem érhetné el az EU kímacéljainak és a nemzetgazdasági érdekeinknek megfelelő szintet sem. Így ezzel a műszaki tartalommal semmiképp sem „zöld” beruházás.


Mi a megoldás?

Erre a POPÉK Egyesület korábbi tervek és szakmai nyilatkozatok alapján kidolgozott egy alternatívajavaslatot:

- Alternatíva javaslat a Déli Körvasút beruházáshoz

A bejegyzéseinkben bemutattuk a V0 nevű teherforgalmi vasútvonalat (itt, itt és itt), amely a tranzit számára jelentene kínálatot. Ennek a megvalósításáról a kormány már 2013-ban döntött. Jelenleg a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület tervezi olyan módon, hogy ütemezetten megvalósítható legyen rajta a 2-szeres kapacitásbővítés a mai budapesti korridorhoz képest. Ez alternatívát nyújtana az M5-M0-M1 autópályatengelyen közlekedő kamionkaravánnak is. A személyszállítás szempontjából elmondhatjuk, hogy szerelvényméretek és menetdinamikai tulajdonságok miatt két tehervonat más pályára terelésével öt új személyszállító vonat beilleszthető a menetrendbe. Mivel a ma itt közlekedő vonatok fele tehervonat, ez 3,5-szeres kapacitásemelés itteni fejlesztés nélkül. Előztető állomások és digitális KÖFI (ún. központi forgalomirányítás) révén ez 20-30%-kal megbízhatóan továbbemelhető, amivel megvalósul a kínálati menetrend. A vasúthálózatunk sajátosságai miatt ennek a személyforgalmi kapacitásemelésnek több mint a fele már a V0 dunai ütemének a megépülése után realizálható.

A fentiek alapján igen kis hasznosságú az a beruházás, ami 5 évig kettévágja Európát, és addig zajban, szállóporban kell miatt élnie 20 ezer újbudainak. Így teljesen szükségtelen a fák és az aljnövényzet eltávolításával járó élővilágpusztítás. Ezek tudatában szükségtelen elszenvedni a környék ingatlanjainak az értékcsökkenését. Szükségtelen továbbá konzerválni azt a kockázatos állapotot, hogy katonai és vegyianyag-szállítmányok haladnak egy nagy népsűrűségű terül lakóházainak az ablakaitól 30 m-re, a Szt. Imre Kórháztól 200 m-re, valamint állomásokon és megállóhelyeken át. A környezeti hatásvizsgálat keretében készült haváriaterv minden vizsgált eseményt kiskockázatúnak tart, így kiürítésre vagy más intézkedésre nem tartalmaz javaslatot.

12 méter sem elég?

Megjegyezzük, hogy a töltéskoronán a Honvédség által előírt vágányszélességből (4 m) is elfér három (12 m), mert eleink igen előrelátóan építették ezt a töltést. Így ha valamely döntéshozó az elkészült Duna-híd láttán érzelmi alapon a fentiek ellenére vágánybővítést akar, azt támafalalépítmény nélkül úgy megépíthettetheti, hogy mellé kipróbált, megfelelés-igazolt zajvédő fal is elhelyezhető.



Korábbi cikkeink a témában:



Uniós panasszal éltünk a Déli Körvasút vonalának militarizálása miatt 

RIADÓKÉSZÜLTSÉG! - Felhívás a sétányvédők felé

Újabb jogi eljárások a Déli Körvasút körüli jogsértések miatt

Nyílt levél a döntéshozóknak a Déli Körvasútról

Hadi körvasút lett a Déli Körvasút - a kormányberuházó újabb jogtiprása

Alternatíva javaslat a Déli Körvasút beruházáshoz

Méregraktárat is kiszolgálna a Déli Körvasút a Budapest-Belgrád tehervonal folytatásaként




2024. február 6., kedd

Nem adjuk fel! Sétányvédő demonstráció a Hamzsabégin

A Hamzsabégi Riadólánc tagjai demonstrációt szerveznek. Bár a fűrészek zúgnak nem adjuk fel, a bírósági döntések nem véglegesek. Jelenleg a jogi szürkezónában irtanak, de a sétány területén tilosban járnának.

Legyünk sokan szombaton (február 10.) 15:00-tól!
15:00-15:30 Gyülekező és tájékoztató a Budafoki úthoz közeli futókörnél.
15:30-tól menet a Bartók Béla útig. Csatlakozzatok, menet közben is, akár csak egy szakaszra!

Fontos információkat osztunk majd meg a további lehetséges lépésekről.

Most még a szél elfújja a elkerítést, de a több, mint 10 méteres betonfal egész életünkre és az utánunk jövőkére is itt marad, és a vele járó pusztítás!
Osszátok meg az esemény hírét szóban írásban, élőben és online. Mutassuk meg hogy van közösség és használjuk az erejét!




Küzdjetek a lakhelyetekért, környezetetekért, az életetekért!

Hallassuk a hangunkat, különben mindent elvesznek tőlünk! Szombaton ott a helyünk. Számítunk a lakosságra, a civilekre, az önkrományzatra, a sajtóra, mindenkire. Febr. 10. szombat, 15h.

Facebook esemény linkje: https://www.facebook.com/events/804082361528420/

Korábbi cikkeink a témában:

Uniós panasszal éltünk a Déli Körvasút vonalának militarizálása miatt 

RIADÓKÉSZÜLTSÉG! - Felhívás a sétányvédők felé

Újabb jogi eljárások a Déli Körvasút körüli jogsértések miatt

Nyílt levél a döntéshozóknak a Déli Körvasútról

Hadi körvasút lett a Déli Körvasút - a kormányberuházó újabb jogtiprása

Alternatíva javaslat a Déli Körvasút beruházáshoz

Méregraktárat is kiszolgálna a Déli Körvasút a Budapest-Belgrád tehervonal folytatásaként

2024. január 23., kedd

Fokozódik a riadókészültség: nyílt levél a Hamzsabégi sétány "átadásáról"

Újbuda Önkormányzata azt a tájékoztatást kapta, hogy a Déli Körvasút beruházója 2023. január 25-én elindít egy munkaterület átadás-átvételi eljárást anélkül, hogy a kerületvezetés erre engedélyt adott volna. Csak meghívót kaptak, hogy asszisztáljanak az "átadáshoz". Nyílt levélben kértük az Önkormányzatot, hogy ne engedjen a megfélemlítésnek. Eközben folyamatos a riadókészültség. Kérdés, hogy mi lesz az önkormányzati tulajdonú sétánnyal...



A nyílt levél lejjebb olvasható, de előbb a riadóláncról: MÁV KEZELÉSŰ TERÜLET vs. ÖNKORMÁNYZATI TERÜLET

Amint látható, a munkások elkezdtek vagdosni a töltésen. A kordon mögött maradtak egyelőre a MÁV kezelésű területen, de így is tragikus pusztítás folyik. Az élőláncot csak akkor tudjuk megvalósítani, ha önkormányzati területen (azaz a sétány belsejében) jelennek meg munkagépek, vagy kezdenek el fákat kivágni. Ez még nem jött el. De ha bekövetkezne, nagyon fontos, hogy sokan megjelenjünk! Az önkormányzat is kijön, de a lakók résztvétele a legfontosabb. Figyeljétek a riadóláncot, a hamzsás fórumokat! Aki még nem csatlakozott, tegye meg: popek.egyesulet@gmail.com

TEGYETEK AZÉRT, HOGY A SÉTÁNY NE LEGYEN NOSZTALGIA!    

Mi van a töltéssel? Tudunk-e valamit tenni a töltésen (a mostani kordon mögött) végzett pusztítás ellen?

Ha MÁV területre hívunk rendőrt, csak szétteszi a kezét, hogy magánterület. Tudjuk, mert próbáltuk. A töltés egy olyan jogi szürkezóna, ahol a beruházó képviselői közlekedhetnek, annak ellenére, hogy jogtalanul vannak ott. A Déli Körvasút ferencvárosi oldalán ugyanez történt egy éve: ott is jeleztük, hogy a V-Híd törvénytelenül van ott. Végigtarolták a töltést. Később az ottani önkormányzat megbírságolta a V-Hidat 300 millió forintra illegális fakivágás miatt. A kivitelező nem hajlandó fizetni, most perre mennek. Itt is lesz következménye a pusztításnak (bár ez sovány vigasz).

Az Önkrormányzathoz írt nyílt levelünk szövege pedig a következő:

Tárgy: Újbuda területének jelentős részének átadása a Déli Körvasút beruházás céljából 2024. január 25-én.

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Alpolgármesterek!
Tisztelt Képviselőtestület!
Tisztelt Gazdasági Bizottság! Tisztelt Környezetvédelmi és Klímavédelmi Bizottság!

Közismertté vált, hogy 2024. január 25-ére kitűzték a Déli Körvasút beruházással érintett, Újbuda szinte teljes területének átadását, így többek között a Hamzsabégi utat, Dombóvári utat, Sárbogárdi utat, dr. László Imre Polgármester úr közreműködésével.

Tisztelt Polgármester úr, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület - POPÉK – nevében az alábbi tisztelettel teljes, de ugyanakkor határozott kérelemmel fordulok Önhöz: Kérjük, hogy a folyamatban lévő perek jogerős befejezéséig az önkormányzat ne adja át Újbuda jelentős területét a beruházónak, és az erről szóló döntést terjessze a szakbizottságok véleményével a Képviselőtestület elé!


Rendkívüli kérelmünket a következő indokokkal támasztjuk alá:

1. Nem kisebb részterületeket, hanem Újbudának a beruházással érintett szinte teljes területét kéri a beruházó átadni. Ebben az esetben véleményünk szerint indokolt, hogy az önkormányzati tulajdonnal kapcsolatban az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés e) pontjára tekintettel az önkormányzat képviselőtestülete közvetlenül gyakorolja a tulajdonosi jogokat. 

Alaptörvény 32. cikk (1) A helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között […] e) gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat;

2. Köztudomású, hogy a 2023. november 23-án kiadott környezetvédelmi engedély jogellenességére hivatkozva per van folyamatban a Fővárosi Törvényszéken, valamint felülvizsgálati per folyik a Kúria előtt is. A perek esélyt adhatnak arra, hogy engedély a tervezett beruházásra jogszerűen nem adható. A terület átadásával azonnal – napokon belül - több mint 1000 fa kivágását kezdik meg. A visszafordíthatatlan környezeti károkozásra az előkészületek már folynak. Minden további munka hatalmas környezetrombolással jár majd. Pernyertességünk esetén a jelentős vagyoni és nem vagyoni károkozás polgári jogi felelősségén túlmenően büntetőjogi felelősség is felmerülhet a környezet büntetőjogi védelme körében a Btk. 241. §-a alapján.

Környezetkárosítás 241. § (1) Aki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon […] c) olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes vagy korábbi állapota nem állítható helyre, bűntett miatt […] c) pontban meghatározott esetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

3. Az esetleges polgári- és büntetőjogi felelősség elkerülése érdekében sem Polgármester úr, sem az Önkormányzat nem köteles engedni az olyan jogszabályi kényszernek (tulajdonosi terület átadása), amely miatt - későbbiekben – bármilyen felelősség terhelheti, és emiatt számon kérhető legyen. Nagy köszönettel tartozunk Polgármester úr eddigi kiállásának és a Gazdasági Bizottságnak, hogy az eddigi területátadási kérelmeket elutasították. Köszönjük továbbá Alpolgármester asszony és valamennyi segítő önkormányzati képviselőnek, hogy küzdelmünkben részt vesznek. Kérjük Tisztelt Polgármester urat, hogy mindezekre tekintettel a kért területek átadását a perek jogerős befejezéséig utasítsa vissza. Az ügy széles körben érinti a lakosságot, ezért tervezzük, hogy levelünket „Nyilt levél” formájában is közreadjuk. 

Tisztelettel, POPÉK

Az Önkormányzat válaszlevelében jelezte, hogy nem járul hozzá területei átadásához. Megjegyezték, hogy az EKM és a kivitelező V-Híd Zrt. még az egyébként is jogszerűtlen környezetvédelmi engedély előírásainak sem tudnak megfelelni.











Korábbi cikkeink a témában:

Uniós panasszal éltünk a Déli Körvasút vonalának militarizálása miatt 

RIADÓKÉSZÜLTSÉG! - Felhívás a sétányvédők felé

Újabb jogi eljárások a Déli Körvasút körüli jogsértések miatt

Nyílt levél a döntéshozóknak a Déli Körvasútról

Hadi körvasút lett a Déli Körvasút - a kormányberuházó újabb jogtiprása

Alternatíva javaslat a Déli Körvasút beruházáshoz

Méregraktárat is kiszolgálna a Déli Körvasút a Budapest-Belgrád tehervonal folytatásaként