A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK NÉHÁNY MONDATBAN:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a BFK Déli Körvasút nevű beruházását, amennyiben az valóban az elővárosi vasúthálózat fejlesztéséről szól - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Újbuda közepén egy transzeurópai teherfolyosót (is) bővítenének a beruházás keretei között, ahelyett, hogy a 2011 óta tervezett V0 teherkörgyűrű megépítésével kivezetnék a tranzit teherforgalmat a fővárosból. A Hamzsabégi sétány mentén fejlesztendő teherfolyosó így a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatása lenne Nyugat-Európa felé. A közel 1 milliárd eurós árat többek között a tehervonatok miatt építendő, extra drága, több emelet magas beton támfal és zajvédő fal: a kilométereken keresztül húzódó csőkígyó indokolja, amely örökre megváltoztatná lakóövezetünk és az egész kerület arculatát. Meggyőződésünk, hogy a beruházásnak ez a része nem indokolt, a 21. században a tranzit teherforgalomnak nincs keresnivalója egy fővárosi, sűrűn lakott területen. A jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Céljainkról, történetünkről és javaslatainkról bővebben a BEMUTATKOZÁSban és az ONLINE PETÍCIÓban olvashatnak. (a jobb oldalon)

2021. október 4., hétfő

Sétányom ősszel - fotópályázat

Fotópályázat amatőr és profi fotósoknak, lakosságnak, sétánykedvelőknek. Mottó: NEKÜNK ÍGY SZÉP, AHOGY VAN

A fotópályázat rendezője a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület



A FOTÓPÁLYÁZAT célja: felhívni a figyelmet a sétány helyzetére, megőrzésére, mert a Hamzsabégi sétány sajnos a döntéshozók szerint „JÁRULÉKOS VESZTESÉGGÉ” válhat a közeljövőben a Déli körvasút harmadik és negyedik vágányának építése miatt.

Itt az ősz – talán az utolsó szeretett sétányunk sok fájának életében –, mely remek alkalmat kínál egy-egy sétára, miközben a kéznél lévő fényképezőgépek, mobiltelefonok lehetőséget adnak, hogy megörökítsünk egy-egy pillanatot. Megannyi szépség és érték rejlik lakókörnyezetünkben, NEKÜNK NEM TÉRKÉP E TÁJ.

Használjuk ki a fel-felbukkanó napsugarakat! Ragadjunk gépet, mutassuk be, hogy az itt élők hogyan látják a Hamzsabégi sétányt ősszel! Mutassuk meg, hogy milyen is a mi sétányunk, mit veszíthetünk a közel 5-6 évi vasútépítéssel, vágánybővítéssel, fairtással! Láttassuk, hogy mi így szeretjük, ahogy kialakult, és úgy használjuk, mint egy „ÉKSZERT”, mely megszépíti az életünket!

  • A pályázatra a képet képfájl formájában (nem PDF-ben) várjuk a setanyomosszel@gmail.com címre 2021. november 7-ig.
  • A beküldött képek megtekintésére a POPÉK Facebook-oldalon lesz lehetőség.
  • Lehetőség szerint a képeken legyen felismerhető a sétány!
  • Törekedjünk a minél nagyobb felbontásra!
  • Az e-mailben szeretettel várunk szóbeli kiegészítést, magyarázatot, történetet, véleményt, javaslatot is (ha van).
  • Kérjük, hogy a képfájl nevében is legyen benne a cím és az alkotó neve, valamint a kategória betűje!

Kategóriák:

T: Táj, természet (fák, növények, állatok, tájképek)

H: Hangulat, esemény (sport, kulturális rendezvény, baráti, családi összejövetel stb.)

M: Manipulált, szerkesztett. Ezáltal lehet akár képi véleményt is alkotni a sétánnyal kapcsolatban, de pártos politikai állásfoglalás nélkül. Ebben a kategóriában akár plakátok is készülhetnek, grafikával, szöveggel is.


A pályázat további szabályai:

  • A pályázó kijelenti, hogy kizárólagos szerzője a képnek, és a szerzői jogokkal is ő rendelkezik a beküldött alkotás felett (amennyiben a beküldött fotó mégis megsérti valakinek a jogait, akkor az ebből fakadó felelősséget teljes egészében a pályázó vállalja magára, és ezt a pályázati anyag beküldésével elfogadta). A kép beküldésével az illető elfogadja a pályázat szabályait.
  • A beküldött anyagból a kategóriákat figyelembe véve, szakmai és társadalmi összetételű zsűrizés után válogatjuk ki a kiállítandó képeket.
  • A POPÉK költségén előhívott alkotások ezután az egyesület tulajdonában maradnak, azzal a kikötéssel, hogy bármilyen megjelenés csak a szerző feltüntetésével lehetséges.
  • A zsűrizés vége és a tervezett eredményhirdetés 2021. november 8-án várható. A pályázókat ezután e-mailben értesítjük és szeretettel várjuk a később meghirdetett kiállításon, hogy emléklapot kaphassanak.

Díjazás:

A POPÉK egyesület a helyiek támogatásaiból és önerőből tartja fenn magát, lelkes lakossági aktivitással. Ezért elfogadunk minden díjazásra fordítható anyagi, tárgyi felajánlást. Jelenlegi lehetőségeink szerint: kategóriánkét az első három helyezett oklevelet, illetve az első helyezett nyertes pályaművének nyomtatott vászonképét kapja. További információért szintén a setanyomosszel@gmail.com címre írhat, vagy az egyesület Facebook oldalán érdeklődhet.

Várjuk szeretettel a képeket! Őrizzük meg az utókornak is a Hamzsabégi sétány közkedvelt arculatát!



Budapest, 2021. szeptember 5. Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért

Nincsenek megjegyzések: