A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK NÉHÁNY MONDATBAN:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a BFK Déli Körvasút nevű beruházását, amennyiben az valóban az elővárosi vasúthálózat fejlesztéséről szól - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Újbuda közepén egy transzeurópai teherfolyosót (is) bővítenének a beruházás keretei között, ahelyett, hogy a 2011 óta tervezett V0 teherkörgyűrű megépítésével kivezetnék a tranzit teherforgalmat a fővárosból. A Hamzsabégi sétány mentén fejlesztendő teherfolyosó így a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatása lenne Nyugat-Európa felé. A közel 1 milliárd eurós árat többek között a tehervonatok miatt építendő, extra drága, több emelet magas beton támfal és zajvédő fal: a kilométereken keresztül húzódó csőkígyó indokolja, amely örökre megváltoztatná lakóövezetünk és az egész kerület arculatát. Meggyőződésünk, hogy a beruházásnak ez a része nem indokolt, a 21. században a tranzit teherforgalomnak nincs keresnivalója egy fővárosi, sűrűn lakott területen. A jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Céljainkról, történetünkről és javaslatainkról bővebben a BEMUTATKOZÁSban és az ONLINE PETÍCIÓban olvashatnak. (a jobb oldalon)

2022. május 31., kedd

Elismerő gesztusok az önkormányzattól a POPÉK felé

A per kedvező lezárulta óta sokat javult az önkormányzattal való kapcsolatunk. A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület most anyagi támogatást és díjat is kapott a testülettől.


Önkormányzati támogatás a sétány jogi védelmére

A POPÉK Egyesület többször is kért anyagi segítséget Újbuda önkormányzatától a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélye ellen indított per költségeire. Arra hivatkoztunk, hogy az önkormányzat abszolút érintett az ügyben, mivel a beruházás hatásterületén a legtöbb ingatlannal rendelkezik és maga a sétány is az övé. A gyümölcs beérett, és bár a per már - a civilek győzelmével - lezárult, végül mégis beszálltak anyagi támogatással.



Tavaszi virágzás a Hamzsabégi sétányon

Ügyvédünk és szakértőink nagyszerű szakmai teljesítményének  eredménye a pernyertesség. Viszont a perköltség hatalmas összegre duzzadt a várva várt ítélet meghozataláig (két év alatt), amit a POPÉK a legnagyobb erőfeszítés mellett is csak nagyon nehezen tudott volna összegyűjteni. Ennek kifizetéséhez a "Hamzsabégi-sétány jogi védelme" jogcímen, Újbuda önkormányzata 1.5 milló forint  polgármesteri támogatást nyújtott, ami sokat segített a számlák jelentős részémek kifizetésében. Hálásan köszönjük az önkormányzatnak és valamennyi támogatónknak az adományokat!


"Újbuda környezetének védelméért díj" a POPÉK-nak

A múlt heti testületi ülésen döntött az önkormányzat többek között a 2022. évi "Újbuda környezetének védelméért" elismerő cím odaítéléséről is. Egyesületünket korábban Novák Előd képviselő terjesztette fel erre a díjra, akinek köszönjük, hogy versenybe emelt minket.

A civil szervezetek kategóriában idén megosztva kapja a díjat a Sas-hegy Védő Egyesület, illetve a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület. Mindkét szervezet elszántan küzd az újbudai zöldterületek védelméért, ezért méltóak tartattak az elismerésre. Köszönet minden más civil szervezetnek is, akik a kerület élhetőségének megtartásáért dolgoznak!

A POPÉK és a Woodapest faültető akciójában az önkormányzat vezetői is részt vettek


Nincsenek megjegyzések: