A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK NÉHÁNY MONDATBAN:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a BFK Déli Körvasút nevű beruházását, amennyiben az valóban az elővárosi vasúthálózat fejlesztéséről szól - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Újbuda közepén egy transzeurópai teherfolyosót (is) bővítenének a beruházás keretei között, ahelyett, hogy a 2011 óta tervezett V0 teherkörgyűrű megépítésével kivezetnék a tranzit teherforgalmat a fővárosból. A Hamzsabégi sétány mentén fejlesztendő teherfolyosó így a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatása lenne Nyugat-Európa felé. A közel 1 milliárd eurós árat többek között a tehervonatok miatt építendő, extra drága, több emelet magas beton támfal és zajvédő fal: a kilométereken keresztül húzódó csőkígyó indokolja, amely örökre megváltoztatná lakóövezetünk és az egész kerület arculatát. Meggyőződésünk, hogy a beruházásnak ez a része nem indokolt, a 21. században a tranzit teherforgalomnak nincs keresnivalója egy fővárosi, sűrűn lakott területen. A jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Céljainkról, történetünkről és javaslatainkról bővebben a BEMUTATKOZÁSban és az ONLINE PETÍCIÓban olvashatnak. (a jobb oldalon)

2022. március 25., péntek

Simicskó István szerint is felül kellene vizsgálni a vágánybővítés kérdését

Az eljövendő egyik kiemelten fontos feladatának tartom a kerületi zöldfelületek megőrzését és gyarapítását, éppen ezért egyetértek azzal, hogy a Körvasút beruházással kapcsolatos döntések meghozatalakor ezen szempontok a lehető legteljesebb mértékben kerüljenek figyelembevételre. Támogatom továbbá, hogy a Hamzsabégi út mentén tervezett vágánybővítés szükségessége a környezeti szempontokra, illetőleg a V0 projektre tekintettel kerüljön felülvizsgálatra. - írja Simicskó István, a XI. kerület országgyűlési képviselője egyesületünkhöz eljuttatott levelében.

A levél teljes terjedelmében itt olvasható.




Simicskó István a Hamzsabégi sétányon (forrás: magyarepitok.hu)    

Egyesületünk 2019 óta folyamatosan egyeztet a képviselő úrral, aki segített abban, hogy a Hamzsabégi sétány zöldterületi minősítése megvalósuljon, valamint összekötött minket az ITM államtitkárával, hogy a V0 tehervasúti elkerülő megépítése újra aktuálissá váljon. A Déli Körvasút kapcsán a vágánybővítés szükségességének felülvizsgálatát először hozta szóba. Erről bővebben akkor írtunk, amikor a Fővárosi Bíróság megsemmisítette a D. Körvasút környezetvédelmi engedélyét és latolgattuk, hogy mire kellene figyelni az újabb engedélyeztetési kérelem beadása előtt, valamint hogyan érdemes újragondolni a projekt technikai részleteit egy környezetbarátabb szemléletben. Simicskó István fenti kijelentése állásfoglalásnak tekinthető, amihez újra és újra vissza lehet térni a jövőben.



3 megjegyzés:

Unknown írta...

Vonat kell. Jobb, mint a kamion meg a busz, és főként jobb, mint az autók. . A vasúti híd 3 vágányossá bővül. Szerencsére gőzmozdony már nem jár. Mi a megoldás?

Zoli írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zoli írta...

1. Déli és Nyugati PU. összekötése a föld alatt, így arra mennének a zónázó vonatok, be a belváros szívébe, és tömegközlekedésébe, valamint megszűnne 2db fejpályaudvar, így gyors, átmenő forgalom lehetne!
2. V0 a tehervonatoknak, Bp-en kívül.
Igy pontosan elég lenne a 2 vágány a Déli Körvasúthoz, amivel egyébként konkurál az 1-es villamos, és a 4-es metró is.
3. Ha alacsony kihasználtságú a 4-es metró, akkor az alagútjában mehetne kisebb zónázó vonat is Kelenföld és Keleti között, így a Keleti nem lenne fejpályaudvar, illetve "hosszabb" lenne a 4-es metró.