A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK NÉHÁNY MONDATBAN:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a BFK Déli Körvasút nevű beruházását, amennyiben az valóban az elővárosi vasúthálózat fejlesztéséről szól - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Újbuda közepén egy transzeurópai teherfolyosót (is) bővítenének a beruházás keretei között, ahelyett, hogy a 2011 óta tervezett V0 teherkörgyűrű megépítésével kivezetnék a tranzit teherforgalmat a fővárosból. A Hamzsabégi sétány mentén fejlesztendő teherfolyosó így a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatása lenne Nyugat-Európa felé. A közel 1 milliárd eurós árat többek között a tehervonatok miatt építendő, extra drága, több emelet magas beton támfal és zajvédő fal: a kilométereken keresztül húzódó csőkígyó indokolja, amely örökre megváltoztatná lakóövezetünk és az egész kerület arculatát. Meggyőződésünk, hogy a beruházásnak ez a része nem indokolt, a 21. században a tranzit teherforgalomnak nincs keresnivalója egy fővárosi, sűrűn lakott területen. A jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Céljainkról, történetünkről és javaslatainkról bővebben a BEMUTATKOZÁSban és az ONLINE PETÍCIÓban olvashatnak. (a jobb oldalon)

2024. január 23., kedd

Fokozódik a riadókészültség: nyílt levél a Hamzsabégi sétány "átadásáról"

Újbuda Önkormányzata azt a tájékoztatást kapta, hogy a Déli Körvasút beruházója 2023. január 25-én elindít egy munkaterület átadás-átvételi eljárást anélkül, hogy a kerületvezetés erre engedélyt adott volna. Csak meghívót kaptak, hogy asszisztáljanak az "átadáshoz". Nyílt levélben kértük az Önkormányzatot, hogy ne engedjen a megfélemlítésnek. Eközben folyamatos a riadókészültség. Kérdés, hogy mi lesz az önkormányzati tulajdonú sétánnyal...



A nyílt levél lejjebb olvasható, de előbb a riadóláncról: MÁV KEZELÉSŰ TERÜLET vs. ÖNKORMÁNYZATI TERÜLET

Amint látható, a munkások elkezdtek vagdosni a töltésen. A kordon mögött maradtak egyelőre a MÁV kezelésű területen, de így is tragikus pusztítás folyik. Az élőláncot csak akkor tudjuk megvalósítani, ha önkormányzati területen (azaz a sétány belsejében) jelennek meg munkagépek, vagy kezdenek el fákat kivágni. Ez még nem jött el. De ha bekövetkezne, nagyon fontos, hogy sokan megjelenjünk! Az önkormányzat is kijön, de a lakók résztvétele a legfontosabb. Figyeljétek a riadóláncot, a hamzsás fórumokat! Aki még nem csatlakozott, tegye meg: popek.egyesulet@gmail.com

TEGYETEK AZÉRT, HOGY A SÉTÁNY NE LEGYEN NOSZTALGIA!    

Mi van a töltéssel? Tudunk-e valamit tenni a töltésen (a mostani kordon mögött) végzett pusztítás ellen?

Ha MÁV területre hívunk rendőrt, csak szétteszi a kezét, hogy magánterület. Tudjuk, mert próbáltuk. A töltés egy olyan jogi szürkezóna, ahol a beruházó képviselői közlekedhetnek, annak ellenére, hogy jogtalanul vannak ott. A Déli Körvasút ferencvárosi oldalán ugyanez történt egy éve: ott is jeleztük, hogy a V-Híd törvénytelenül van ott. Végigtarolták a töltést. Később az ottani önkormányzat megbírságolta a V-Hidat 300 millió forintra illegális fakivágás miatt. A kivitelező nem hajlandó fizetni, most perre mennek. Itt is lesz következménye a pusztításnak (bár ez sovány vigasz).

Az Önkrormányzathoz írt nyílt levelünk szövege pedig a következő:

Tárgy: Újbuda területének jelentős részének átadása a Déli Körvasút beruházás céljából 2024. január 25-én.

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Alpolgármesterek!
Tisztelt Képviselőtestület!
Tisztelt Gazdasági Bizottság! Tisztelt Környezetvédelmi és Klímavédelmi Bizottság!

Közismertté vált, hogy 2024. január 25-ére kitűzték a Déli Körvasút beruházással érintett, Újbuda szinte teljes területének átadását, így többek között a Hamzsabégi utat, Dombóvári utat, Sárbogárdi utat, dr. László Imre Polgármester úr közreműködésével.

Tisztelt Polgármester úr, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület - POPÉK – nevében az alábbi tisztelettel teljes, de ugyanakkor határozott kérelemmel fordulok Önhöz: Kérjük, hogy a folyamatban lévő perek jogerős befejezéséig az önkormányzat ne adja át Újbuda jelentős területét a beruházónak, és az erről szóló döntést terjessze a szakbizottságok véleményével a Képviselőtestület elé!


Rendkívüli kérelmünket a következő indokokkal támasztjuk alá:

1. Nem kisebb részterületeket, hanem Újbudának a beruházással érintett szinte teljes területét kéri a beruházó átadni. Ebben az esetben véleményünk szerint indokolt, hogy az önkormányzati tulajdonnal kapcsolatban az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés e) pontjára tekintettel az önkormányzat képviselőtestülete közvetlenül gyakorolja a tulajdonosi jogokat. 

Alaptörvény 32. cikk (1) A helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között […] e) gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat;

2. Köztudomású, hogy a 2023. november 23-án kiadott környezetvédelmi engedély jogellenességére hivatkozva per van folyamatban a Fővárosi Törvényszéken, valamint felülvizsgálati per folyik a Kúria előtt is. A perek esélyt adhatnak arra, hogy engedély a tervezett beruházásra jogszerűen nem adható. A terület átadásával azonnal – napokon belül - több mint 1000 fa kivágását kezdik meg. A visszafordíthatatlan környezeti károkozásra az előkészületek már folynak. Minden további munka hatalmas környezetrombolással jár majd. Pernyertességünk esetén a jelentős vagyoni és nem vagyoni károkozás polgári jogi felelősségén túlmenően büntetőjogi felelősség is felmerülhet a környezet büntetőjogi védelme körében a Btk. 241. §-a alapján.

Környezetkárosítás 241. § (1) Aki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon […] c) olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes vagy korábbi állapota nem állítható helyre, bűntett miatt […] c) pontban meghatározott esetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

3. Az esetleges polgári- és büntetőjogi felelősség elkerülése érdekében sem Polgármester úr, sem az Önkormányzat nem köteles engedni az olyan jogszabályi kényszernek (tulajdonosi terület átadása), amely miatt - későbbiekben – bármilyen felelősség terhelheti, és emiatt számon kérhető legyen. Nagy köszönettel tartozunk Polgármester úr eddigi kiállásának és a Gazdasági Bizottságnak, hogy az eddigi területátadási kérelmeket elutasították. Köszönjük továbbá Alpolgármester asszony és valamennyi segítő önkormányzati képviselőnek, hogy küzdelmünkben részt vesznek. Kérjük Tisztelt Polgármester urat, hogy mindezekre tekintettel a kért területek átadását a perek jogerős befejezéséig utasítsa vissza. Az ügy széles körben érinti a lakosságot, ezért tervezzük, hogy levelünket „Nyilt levél” formájában is közreadjuk. 

Tisztelettel, POPÉK

Az Önkormányzat válaszlevelében jelezte, hogy nem járul hozzá területei átadásához. Megjegyezték, hogy az EKM és a kivitelező V-Híd Zrt. még az egyébként is jogszerűtlen környezetvédelmi engedély előírásainak sem tudnak megfelelni.











Korábbi cikkeink a témában:

Uniós panasszal éltünk a Déli Körvasút vonalának militarizálása miatt 

RIADÓKÉSZÜLTSÉG! - Felhívás a sétányvédők felé

Újabb jogi eljárások a Déli Körvasút körüli jogsértések miatt

Nyílt levél a döntéshozóknak a Déli Körvasútról

Hadi körvasút lett a Déli Körvasút - a kormányberuházó újabb jogtiprása

Alternatíva javaslat a Déli Körvasút beruházáshoz

Méregraktárat is kiszolgálna a Déli Körvasút a Budapest-Belgrád tehervonal folytatásaként

Nincsenek megjegyzések: