A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK NÉHÁNY MONDATBAN:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a BFK Déli Körvasút nevű beruházását, amennyiben az valóban az elővárosi vasúthálózat fejlesztéséről szól - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Újbuda közepén egy transzeurópai teherfolyosót (is) bővítenének a beruházás keretei között, ahelyett, hogy a 2011 óta tervezett V0 teherkörgyűrű megépítésével kivezetnék a tranzit teherforgalmat a fővárosból. A Hamzsabégi sétány mentén fejlesztendő teherfolyosó így a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatása lenne Nyugat-Európa felé. A közel 1 milliárd eurós árat többek között a tehervonatok miatt építendő, extra drága, több emelet magas beton támfal és zajvédő fal: a kilométereken keresztül húzódó csőkígyó indokolja, amely örökre megváltoztatná lakóövezetünk és az egész kerület arculatát. Meggyőződésünk, hogy a beruházásnak ez a része nem indokolt, a 21. században a tranzit teherforgalomnak nincs keresnivalója egy fővárosi, sűrűn lakott területen. A jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Céljainkról, történetünkről és javaslatainkról bővebben a BEMUTATKOZÁSban és az ONLINE PETÍCIÓban olvashatnak. (a jobb oldalon)

2024. január 3., szerda

RIADÓKÉSZÜLTSÉG! - Felhívás a sétányvédők felé

 Kedves Lakók, Támogatók, Sétányvédők!

Arról értesültünk, hogy a beruházó január 8-án kezdi meg a Déli Körvasút kivitelezési munkáinak előkészületeit a budai oldalon. Most van itt a idő, hogy kiálljatok élőhelyetekért, különben elveszíthetjük!



Az nem derül ki, hogy egész pontosan hol és mit akarnak csinálni, de ez akkor is egy figyelmeztetés, ami mostantól folyamatos riadókészültséget indokol, akár 8-án jelennek meg a gépek a sétánynál, akár egy későbbi napon. Bár most van egy érvényben lévő környezetvédelmi engedély (remélhetőleg nem sokáig), ez önmagában nem elég a kivitelezéshez. Az Önkormányzat ugyanis nem adott nekik területhasználati engedélyt (a sétányra sem). Kétszeresen van per alatt a beruházás (Kúria & Fővárosi Törvényszék), valamint az Alkotmánybíróságnál és az Ombudsmannál van a katonaivá minősítés ügye. Tehát a beruházás helyzete jogilag tisztázatlan. Újbuda Önkormányzata viszont velünk van, kérlek támogassátok a kiállásukat!

Mit tehetünk?

1. Fontos, hogy figyeljétek a területet és jelezzétek, ha mozgás van. Aki szeretne csatlakozni a Facebook Messengeren található riadólánchoz, az itt kérje a felvételét Facebook profilja nevének megadásával: popek.egyesulet@gmail.com
Valamint kövessétek a POPÉK Facebook oldalát: https://www.facebook.com/popEK.egyesulet

2. Ha megjelennek munkagépek, fűrészekkel a sétány területén, akkor sem kell megijedni, hiszen ők járnak tilosban. Nyugodtan menjünk be a sétányra és alkossunk élőláncot. (Ehhez viszont fontos, hogy sokan legyünk!) Figyelmeztessük a V-Híd Zrt. alvállalkozóit, hogy jogtalanul tartózkodnak ott, készítsünk fotókat, videókat, hogy dokumentálva legyenek az események. Az élőlánc közben folyamatosan hívjátok telefonon és chaten sorstársaitokat, hogy ők is jöjjenek a helyszínre, erősítve a tiltakozást. A beruházó képviselőinek már az első alkalommal látniuk kell, hogy a lakók nagy számban kiállnak a parkért. Az Újbudai Közterület Felügyelet kihívásáról és a rendőrök értesítéséről az Önkormányzat gondoskodik.

A kormányberuházó cinikusan, folyamatos jogtiprásokkal, erőszakkal próbálja átnyomni a vágánybővítési projektet, miközben a lakájmédiáin keresztül terjeszti hazug propagandáját. Ti azonban ne hagyjátok magatokat elcsüggeszteni!

Itt tölthetitek le (lásd lejjebb) a riadókészültséget hirdető szórólapot. Ha A5-ös méretben kinyomtatjátok, tudjátok osztogatni lakóközösségetekben és a környéken élőknek. Nagyobb méretben kinyomtatva plakátolhattok is a hatásterületen. Köszönjük, ha megteszitek!

Nyomtatható verzió letöltése: Riadókészültség.png és PDF

Rövidebb szövegű verzió: Riadókészültség rövid.png és PDF

Szükség van az érintettek hangjára, az élőhelyünk a tét! Mi nem adjuk fel!


Korábbi cikkeink a témában:

Újabb jogi eljárások a Déli Körvasút körüli jogsértések miatt

Nyílt levél a döntéshozóknak a Déli Körvasútról

Hadi körvasút lett a Déli Körvasút - a kormányberuházó újabb jogtiprása

Alternatíva javaslat a Déli Körvasút beruházáshoz

Méregraktárat is kiszolgálna a Déli Körvasút a Budapest-Belgrád tehervonal folytatásaként




Nincsenek megjegyzések: